Datoriile primăriilor din Suceava sunt de patru ori mai mari decât suma alocată Consiliului Județean

Datoriile primăriilor din Suceava sunt de patru ori mai mari decât suma alocată Consiliului Județean
Publicat: 19/02/2013, 15:58
Actualizat: 04/07/2013, 06:33

Nechifor le-a prezentat, marți, celor 114 primari din județ situația financiară la zi, arătând că acesta este neplăcută, mai ales că se înregistrează datorii și există și lucrări executate și nefacturate totalizând 148 de milioane de lei.

Președintele CJ Suceava le-a spus primarilor că prin Legea bugetului adoptată de Parlament se asigură finanțarea învățământului, a instituțiilor de asistență socială și funcționarea administrațiilor locale, dar că situația privind datoriile este neplăcută, fiind datorii acumulate în ultimii cinci ani.

El a arătat că unele localități sunt sufocate de presiunea datoriilor pe care le au și a subliniat că plățile prioritate vor fi pentru achitarea arieratelor, pentru cofinanțarea programelor cu finanțare europeană și pentru dezvoltarea locală.

Nechifor a spus că la sfârșitul anului 2012 valoarea arieratelor primăriilor din județ era de 22 de milioane de lei, dar că la sfâșitul lunii ianuarie 2013 acesta a crescut la 25 de milioane de lei.

Totodată, el a precizat că valoarea totală a datoriilor primăriilor, incluzând și lucrări executate și nefacturate sau furnizori neplătiți, se ridică la 148 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că suma ce trebuie plătită pentru lucrări executate și nefacturate este de șapte ori mai mare decât valoarea arieratelor.

El a mai spus că situația aceasta se înregistrează în condițiile în care în ultima parte a anului trecut au fost alocate de la Guvern peste zece milioane de lei pentru plata arieratelor.

„Mă întreb ce soluții găsim, cum mergem mai departe?”, a spus Nechifor, care a arătat că CJ Suceava va avea 35 de milioane de lei fonduri pentru echilibrarea bugetelor locale.

Primarul orașului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a spus că trebuie prioritizate plățile primăriilor, el susținând că are de asigurat sume pentru cofinanțare mai mari decât valoarea arieratelor.

Președintele CJ Suceava i-a răspuns că, din păcate, în acest an, pe primul loc se află plata arieratelor.

„Acest an va fi de plăți de arierate. Dacă vom avea datorii cât mai mici, anul viitor va fi dedicat dezvoltării”, a menționat Nechifor.

El a arătat că CJ are datorii de aproximativ 10 milioane de lei pentru lucrări la drumuri făcute în campania electorală din 2012, dar și de 4,4 milioane de lei pentru a stinge datoria la SC Drumuri și Poduri SA, pentru lucrări execuate 2008 și față de care instanța a dispus plata.

Președintele CJ Suceava le-a mai spus primarilor că județul mai are și două credite importante, unul de 86,3 milioane de euro pentru proiectul județean de utilități și un altul pentru programul SAMTID.

El a arătat că din creditul de 86,3 milioane de euro, cu scadență în 2030, angajat de CJ Suceava de la Deutche Bank, cesionat către Erste, s-au plătit rate de capital și dobânzi de 54 milioane de euro și mai sunt de achitat 75,7 milioane de euro, dar că CJ mai are din acest împrumut disponibil în cont 17,8 milioane de lei și 5,8 milioane de euro, bani ce vor fi folosiți pentru investiții în gaze naturale.

Nechifor a mai spus că CJ Suceava mai rambursează rate la Banca Europeană de Investiții pentru lucrările executate prin programul SAMTID. Creditul, angajat în 2006, are o perioadă de rambursare de 19 ani, iar rata și dobânda anuală se ridică la 503.000 de euro.

Președintele CJ Suceava i-a avertizat pe primarii suceveni să asigure în bugetele locale fonduri pentru cofinanțarea proiectelor județene cu finanțare europeană care prevăd extinderea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare, dar și cel de înființare a două depozite ecologice de deșeuri, ambele fiind realizate prin POS Mediu.

Nechifor a spus că localitățile care nu asigură fonduri de cofinanțare la proiectele europene riscă să nu beneficieze de alocări la rectificarea bugetară din vara acestui an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Cabral, 'pus pe hold' de o… blondisancă! Ce mai contează că e adjudecat + copii...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
Vremea 21 mai - 17 iunie 2024. Urmează temperaturi de 30 de grade Celsius, dar şi...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cum îți dai seama că mașina ta este urmărită prin GPS?
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Ungurii ne dau clasă. Succes imens chiar în inima României. Ce au făcut în Transilvania
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Filmul morții președintelui Iranului. Cadavrele, găsite carbonizate. Ce se va întâmpla după moartea lui Raisi
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
O descoperire cuantică ar putea încărca bateriile într-o clipită
×